Domowy chleb na drożdżach wychodzi wspaniały, mięciutki i pachnący. Żadnej sklepowy nie może się z nim równać. Do jego przygotowania używam różnych mąk: pszennej typ 500 lub pełnoziarnistej, a także orkiszowej.
Inspirację znalazłam na blogu e-przepisykulinarne.pl i teraz co tydzień w sobotę piekę dwa bochenki chleba. Jeden dzielę na porcje i zamrażam. Dzięki temu przez cały tydzień możemy cieszyć się pysznym, domowym pieczywem.

Składniki
- 500 g mąki pszennej + około 50 g do podsypania (dałam typ 450)
- 50 g drożdży
- dwie łyżeczki cukru
- dwie łyżeczki soli
- 400 ml ciepłej wody
- łyżka oleju
- opcjonalnie dodatki: ziarna słonecznika, sezamu, dyni, suszone śliwki, suszone pomidory, zioła
Sposób przygotowania
- Zaczyn: Do miski wsyp około 2 łyżki mąki, pokrusz drożdże, dodaj cukier i 100 ml ciepłej wody. Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
- Ciasto: Do wyrośniętego zaczynu dodaj pozostałą mąkę, sól, ciepłą wodę i olej. Wyrób ciasto na gładką i elastyczną masę. Ciasto będzie lejące i dość luźne.
- Wyrobione ciasto przełóż do natłuszczonej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto przełóż do keksówki. Chleb można posypać ulubionymi dodatkami: ziarnami, suszonymi owocami, ziołami.
- Pieczenie: Piekarnik nagrzej do 220°C. Na dno piekarnika włóż blaszkę z wodą. Chleb włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25 minut, do uzyskania złocistego koloru. Upieczony chleb wyjmij z piekarnika i wystudź na kratce.

Wynik
Kliknij, aby ocenić!
[Liczba ocen: 0 Średnia: 0]
6 komentarzy do “Najlepszy domowy chleb na drożdżach”