Najlepszy domowy chleb na drożdżach

Domowy chleb na drożdżach wychodzi wspaniały, mięciutki i pachnący. Żadnej sklepowy nie może się z nim równać. Do jego przygotowania używam różnych mąk: pszennej typ 500 lub pełnoziarnistej, a także orkiszowej.

Inspirację znalazłam na blogu e-przepisykulinarne.pl i teraz co tydzień w sobotę piekę dwa bochenki chleba. Jeden dzielę na porcje i zamrażam. Dzięki temu przez cały tydzień możemy cieszyć się pysznym, domowym pieczywem.

Najlepszy domowy chleb na drożdżach
Najlepszy domowy chleb na drożdżach

Składniki

  • 500 g mąki pszennej + około 50 g do podsypania (dałam typ 450)
  • 50 g drożdży
  • dwie łyżeczki cukru
  • dwie łyżeczki soli
  • 400 ml ciepłej wody
  • łyżka oleju
  • opcjonalnie dodatki: ziarna słonecznika, sezamu, dyni, suszone śliwki, suszone pomidory, zioła

Sposób przygotowania

  1. Zaczyn: Do miski wsyp około 2 łyżki mąki, pokrusz drożdże, dodaj cukier i 100 ml ciepłej wody. Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
  2. Ciasto: Do wyrośniętego zaczynu dodaj pozostałą mąkę, sól, ciepłą wodę i olej. Wyrób ciasto na gładką i elastyczną masę. Ciasto będzie lejące i dość luźne.
  3. Wyrobione ciasto przełóż do natłuszczonej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto przełóż do keksówki. Chleb można posypać ulubionymi dodatkami: ziarnami, suszonymi owocami, ziołami.
  5. Pieczenie: Piekarnik nagrzej do 220°C. Na dno piekarnika włóż blaszkę z wodą. Chleb włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25 minut, do uzyskania złocistego koloru. Upieczony chleb wyjmij z piekarnika i wystudź na kratce.
Najlepszy domowy chleb na drożdżach
Najlepszy domowy chleb na drożdżach
Wynik
Kliknij, aby ocenić!
[Liczba ocen: 0 Średnia: 0]

6 komentarzy do “Najlepszy domowy chleb na drożdżach”

Dodaj komentarz