Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym to danie, które sprawdzi się na pyszny, domowy obiad dla całej rodziny. Danie to jest wszystkim znane i bardzo lubiane. Można je podać zarówno z ziemniakami, jak i ryżem czy makaronem.

Pulpety w sosie pomidorowym
Pulpety w sosie pomidorowym

Składniki

  • Pulpety:
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 jajko rozmiar L
  • pół łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • duża szczypta soli i pieprzu
  • Sos:
  • 1 i 1/2 szklanki passaty pomidorowej (lub mały słoiczek koncentratu wymieszany z wodą)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka cukru
  • po płaskiej łyżeczce suszonego oregano i bazylii
  • po szczypcie pieprzu ziołowego, ostrej papryki, soli, pieprzu czarnego

Sposób przygotowania

Do gotującego się sosu włóż pulpety i duś na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż mięso będzie miękkie. Jeśli w trakcie duszenia sos się zbytnio zredukuje, możesz dolać nieco wody.

Przygotowanie pulpetów: Bułkę kajzerkę namocz w mleku lub wodzie, odciśnij i rozkrusz.

W misce wymieszaj mięso mielone, bułkę, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz. Dokładnie wyrób masę mięsną, aż zacznie się kleić do dłoni.

Z masy formuj niewielkie kulki – pulpety.

Obsmaż je z obu stron po około 3 minuty na patelni z rozgrzanym olejem. Odstaw na ręcznik papierowy.

Przygotowanie sosu: Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju na patelni. Dodaj posiekany czosnek i podsmażaj przez chwilę.

Wlej passatę pomidorową, dodaj cukier, oregano, bazylię, pieprz ziołowy, ostrą paprykę, sól i pieprz. Wymieszaj i zagotuj.

Wynik
Kliknij, aby ocenić!
[Liczba ocen: 0 Średnia: 0]

Dodaj komentarz