Pulpety w sosie pomidorowym to danie, które sprawdzi się na pyszny, domowy obiad dla całej rodziny. Danie to jest wszystkim znane i bardzo lubiane. Można je podać zarówno z ziemniakami, jak i ryżem czy makaronem.

Składniki
- Pulpety:
- 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 bułka kajzerka
- 1 jajko rozmiar L
- pół łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
- duża szczypta soli i pieprzu
- Sos:
- 1 i 1/2 szklanki passaty pomidorowej (lub mały słoiczek koncentratu wymieszany z wodą)
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- płaska łyżeczka cukru
- po płaskiej łyżeczce suszonego oregano i bazylii
- po szczypcie pieprzu ziołowego, ostrej papryki, soli, pieprzu czarnego
Sposób przygotowania
Do gotującego się sosu włóż pulpety i duś na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż mięso będzie miękkie. Jeśli w trakcie duszenia sos się zbytnio zredukuje, możesz dolać nieco wody.
Przygotowanie pulpetów: Bułkę kajzerkę namocz w mleku lub wodzie, odciśnij i rozkrusz.
W misce wymieszaj mięso mielone, bułkę, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz. Dokładnie wyrób masę mięsną, aż zacznie się kleić do dłoni.
Z masy formuj niewielkie kulki – pulpety.
Obsmaż je z obu stron po około 3 minuty na patelni z rozgrzanym olejem. Odstaw na ręcznik papierowy.
Przygotowanie sosu: Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju na patelni. Dodaj posiekany czosnek i podsmażaj przez chwilę.
Wlej passatę pomidorową, dodaj cukier, oregano, bazylię, pieprz ziołowy, ostrą paprykę, sól i pieprz. Wymieszaj i zagotuj.