Kiełbasa zapiekana z ziemniakami i kapustą kiszoną to bardzo proste do zrobienia, pyszne i sycące danie na swojski obiad. Do jego przygotowania można użyć ziemniaków z dnia poprzedniego, czy resztki zasmażanej kapusty z wcześniejszego obiadu. Każdy sobie poradzi z przygotowaniem takiej potrawy, a reszta domowników będzie zajadać, aż się uszy trzęsą.
Danie to jest proste, ale pełne smaku, pożywne i doskonale nadaje się do podania w chłodniejsze dni. Ponadto, jego przygotowanie nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, co czyni je idealnym wyborem dla każdego, kto chce przygotować coś smacznego, nie spędzając godzin w kuchni.
Z czym podać kiełbasę zapiekaną z ziemniakami i kapustą kiszoną?
Danie to już samo w sobie jest bardzo sycące i pełne smaku, dlatego można je zaserwować bez żadnych dodatków. Jeśli jednak masz ochotę je nieco wzbogacić, oto kilka propozycji:
- Chleb lub bułki
Prosty, świeży chleb lub chrupiące bułki mogą być świetnym dodatkiem do tego dania, zwłaszcza jeśli lubisz mocniej „wytarzać” je w sosie, który powstaje podczas zapiekania kiełbasy. Chleb pełnoziarnisty, wiejski czy nawet razowy doda daniu odrobinę zdrowia, a także sprawi, że posiłek stanie się jeszcze bardziej sycący. - Surówka
Lekka surówka to świetny wybór, by przełamać intensywność zapiekanego dania. Możesz przygotować surówkę z białej kapusty, marchwi, jabłka i odrobiny octu lub soku z cytryny, co doda świeżości i kwasowości, kontrastując z tłustym smakiem kiełbasy. Innym wariantem może być surówka z sałaty lodowej, która również podkreśli smak kapusty kiszonej w zapiekance. - Ogórki kiszone lub marynowane
Jeśli chcesz wzbogacić danie o kolejny element kwaskowaty, ogórki kiszone to klasyczny dodatek, który pasuje do kiełbasy i kapusty kiszonej. Ich orzeźwiająca kwasowość dobrze równoważy tłustość potrawy, a dodatkowo wprowadza kolejny akcent smakowy. - Sałatka z pomidorów i cebuli
Lekka sałatka z pomidorów, cebuli i świeżych ziół (np. bazylii czy oregano) to świetny sposób na dodanie świeżości i koloru do dania. Można dodać odrobinę oliwy z oliwek i octu balsamicznego, co podkręci smak tej prostej, ale smacznej sałatki. - Zielona sałata
Sałata (np. rukola, roszponka, mieszanka sałat) z prostym dressingiem na bazie oliwy z oliwek, cytryny i musztardy będzie stanowić kontrast dla cięższej zapiekanki. Zielona sałata jest lekka, pełna witamin i dobrze komponuje się z bogatymi daniami. - Pikantny sos lub musztarda
Chociaż kiełbasa zapiekana z ziemniakami i kapustą kiszoną jest już bardzo smaczna, dla osób, które lubią mocniejsze akcenty smakowe, warto dodać do niej pikantny sos, np. ostry ketchup, musztardę lub sos chrzanowy. Doda to daniu wyrazistości i sprawi, że smak będzie bardziej intensywny. - Pieczone warzywa
Jeśli chcesz dodać do dania więcej warzyw, możesz zapiec na blasze warzywa takie jak marchew, buraki czy pietruszkę. Pieczone warzywa mają głęboki smak, który idealnie pasuje do zapiekanki z kiełbasą i kapustą. - Kwaśna śmietana
Podanie zapiekanki z łyżką kwaśnej śmietany to klasyczny sposób na złagodzenie intensywności dania. Śmietana doda kremowej konsystencji i sprawi, że całość będzie mniej tłusta, a smak bardziej delikatny.
Kiełbasa zapiekana z ziemniakami i kapustą kiszoną – przepis
Uwagi
Dla urozmaicenia możesz dodać jeszcze inne warzywa np. marchewkę i pietruszkę z rosołu, czy paprykę.
Składniki
- 4 pętka kiełbasy typu śląska
- 6 ziemniaków
- 500 g kapusty kiszonej
- cebula
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Instrukcje
- Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i odstaw do wystudzenia.
- Cebulę pokrój w kostkę. Kapustę odciśnij dokładnie z wody i pokrój na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzej masło i wrzuć najpierw cebulę. Smaż przez kilka minut. Następnie dodaj kapustę, pół szklanki wody i duś na małym ogniu, aż odparuje cała woda.
- W posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym ułóż na dnie kiełbasę, a niej ziemniaki pokrojone w dużą kostkę i ponacinane pętka kiełbasy. Całość oprósz solą i pieprzem
- Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 C i piecz przez 20 minut.