Brownie z wiśniami to pyszne, zakalcowate ciasto czekoladowe, które ostatnio podbiło kubki smakowe mojej rodziny.
Wstyd się przyznać, ale do tej pory nie robiłam jeszcze takiego ciasta. Inspirację znalazłam na blogu: https://e-przepisykulinarne.pl/2024/07/mega-czekoladowe-brownie-deser-dla-czekoladoholikow/ Ponieważ miałam w domu zapasy czekolady, a w zamrażalniku trochę wiśni, postanowiłam je wypróbować i muszę przyznać, że jest pyszne! Z pewnością jeszcze nie raz do niego wrócę.

Składniki
- 500 g czekolady (dałam mleczną i gorzką)
- 100 g cukru
- 150 g masła
- 150 g mąki pszennej typ 450
- 5 jajek rozmiar M
- 4 czubate łyżki kakao
- około 400 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
- szczypta soli
Sposób przygotowania
Przygotuj blaszkę, wyłóż ją papierem do pieczenia (wymiary około 24 x 24 cm). Przełóż do niej masę i wyrównaj powierzchnię ciasta. Wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez około 50 minut. Piecz do momentu, aż wierzch ciasta przestanie być płynny.
Weź garnek i przełóż do niego masło i połamane czekolady. Podgrzewaj na małym ogniu, delikatnie mieszając. Pilnuj, żeby nic się nie przypaliło! Gdy czekolada całkowicie się roztopi, odstaw garnek, by masa nieco ostygła.
Przenieś ostudzoną masę do miski i zacznij miksować. Dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie, powoli wsypuj cukier oraz mąkę wymieszaną z kakao i solą. Wrzuć do masy wiśnie i delikatnie wymieszaj łyżką, żeby rozprowadziły się równomiernie.
