Strogonow drobiowy – prosty i sycący obiad na co dzień

Przejdź do przepisu

Strogonow drobiowy to jedno z tych dań, które robi się niemal same, a w całym domu od razu pachnie ciepłem i domowym obiadem. Mięciutkie kawałki kurczaka w gęstym, lekko pikantnym sosie pomidorowo-śmietanowym to prawdziwa uczta po długim dniu. Takie jedzenie nie tylko syci, ale też poprawia humor – szczególnie, gdy na dworze zimno i nie chce się ruszać z kuchni. Wystarczy kilka prostych składników i chwila przy kuchence, żeby przygotować coś naprawdę pysznego. To danie, które zawsze wychodzi i znika z talerzy w mgnieniu oka. A jak się trochę przegryzie, to następnego dnia smakuje jeszcze lepiej niż zaraz po ugotowaniu!

Z czym podać strogonowa drobiowego?

Najlepiej smakuje z ryżem, kaszą gryczaną albo makaronem. Jeśli lubisz prościej – sięgnij po świeże bułeczki lub kromkę chleba, bo ten sos aż się prosi, żeby nim maczać. Do tego ogórek kiszony albo surówka z kapusty i masz obiad, po którym nikt nie będzie chodził głodny.

Strogonow drobiowy – prosty i sycący obiad na co dzień
Strogonow drobiowy – prosty i sycący obiad na co dzień

Tradycyjny strogonow kontra drobiowy – który lepszy?

Klasyczny strogonow przygotowuje się z wołowiny – mięso trzeba długo dusić, żeby było miękkie i kruche, a sos nabiera wtedy głębokiego, wyrazistego smaku. W wersji drobiowej wszystko dzieje się szybciej – kurczak jest delikatny, gotowy w kilkanaście minut i świetnie łączy się z pieczarkami, papryką i musztardą. Taki strogonow jest lżejszy, mniej tłusty, ale wcale nie mniej pyszny. Idealnie sprawdza się na co dzień, gdy nie ma czasu na długie stanie przy garnkach, a chce się zjeść coś domowego i treściwego. Można powiedzieć, że drobiowy to taka „codzienna” wersja klasyki – prostsza, ale równie dobra!

Wynik
Kliknij, aby ocenić!
[Liczba ocen: 0 Średnia: 0]

Dodaj komentarz