Najlepsze ciasto czekoladowe z serem to wypiek, który zawsze się udaje i smakuje dosłownie każdemu. Jest wilgotne, puszyste i przyjemnie kakaowe, a delikatna masa serowa dodaje mu wyjątkowego charakteru. Taki deser pięknie prezentuje się na stole i wcale nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych – przygotujesz go w jednej misce, bez miksera i skomplikowanych technik. To świetna propozycja zarówno na weekend do kawy, jak i na rodzinne spotkania czy święta. Dzięki prostemu przepisowi krok po kroku możesz mieć pewność, że Twoje ciasto czekoladowo-serowe wyjdzie idealne już za pierwszym razem.

Ciasto czekoladowe z serem – u mnie w domu znika w mig
To ciasto czekoladowe z serem robię od lat i za każdym razem znika jeszcze zanim dobrze ostygnie. Wilgotne, puszyste i pachnące kakao, z tymi jasnymi łatkami z twarogu wygląda tak apetycznie, że nikt nie potrafi się oprzeć. To właśnie jeden z tych przepisów, które zawsze wychodzą i nie trzeba się martwić, że coś się nie uda. Często piekę je na weekend – kawa, ciasto i od razu robi się milej w domu.

Ciasto czekoladowe z serem – przepis

Notatki
Dżem dodaje fajnej wilgotności i lekkiego owocowego aromatu, najlepiej sprawdzą się ciemne przetwory – np. wiśnia czy porzeczka.
Jeśli chcesz, możesz dorzucić garść posiekanych orzechów do ciasta czekoladowego.
Ciasto świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno – a na drugi dzień jeszcze lepiej się kroi.
Składniki
- Ciasto:
- 400 g kefiru
- 360 g mąki pszennej typ 450 lub 500
- 100 g cukru
- 150 ml oleju
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
- 2 łyżki dżemu (np. wiśniowego lub porzeczkowego)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa serowa:
- 500 g twarogu półtłustego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka (osobno białka i żółtka)
Sposób przygotowania
- Ciasto czekoladowe: Wyjmij wcześniej kefir i jajka z lodówki, żeby były w temperaturze pokojowej. W jednej misce wymieszaj mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej połącz kefir, cukier, jajka, olej i dżem. Do mokrych składników wsyp suche i wymieszaj rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników. Masę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Masa serowa: Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj żółtka, cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj krótko, aż powstanie jednolita masa. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj szpatułką do masy serowej.
- Łączenie ciasta: Na wyłożone ciasto czekoladowe nakładaj łyżką masę serową w odstępach, tworząc nieregularne „łatki”.
- Pieczenie: Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 60 minut, aż ciasto ładnie wyrośnie i się zarumieni.