Najlepszy przepis na ciasto drożdżowe – idealne zarówno do słodkich jak i słonych wypieków

Przygotowanie dobrego ciasta drożdżowego wbrew pozorom nie jest takie trudne – o ile wie się jak to zrobić. Poniżej prezentuję mój najlepszy przepis na ciasto drożdżowe – wypracowany przez lata i wielokrotnie przetestowany w przeróżnych wypiekach. Świetnie sprawdzi się do zwykłych bułek na śniadanie, bułeczek nadziewanych przeróżnymi farszami na słono czy z owocami, drożdżówki z kruszonką czy pasztecików, ślimaczków itp. Ciasto z tego przepisu jest niezwykle puszyste i delikatne. Jeśli będziesz się dokładnie stosować do wskazówek z pewnością również tobie takie wyjdzie.

Co potrzeba do zrobienia ciasta drożdżowego?

65 g świeżych drożdży
250 ml mleka (daję 2%, ale bardziej tłuste też może być)
650 g mąki pszennej – najczęsciej używam typ 450 lub 500, ale pełnoziarnista też się sprawdzi, jak również orkiszowa
100 g masła – można zamienić na olej rzepakowy lub oliwę
100 g cukru – o ile chcesz przygotować słodki wypiek, jeśli wytrawny to wystarczy tylko łyżka cukru
2 duże jajka
pół łyżeczki soli

Jak zrobić ciasto drożdżowe?

Masło rozpuść w rondelku i odstaw do ostygnięcia. Nie musi być całkowicie zimne, byle nie było gorące. Jeśli używasz oleju lub oliwy, nie musisz go podgrzewać.

Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj po łyżce mąki i cukru, oraz około 1/3 szklanki ciepłego mleka. Temperatura jaką powinno mieć mleko to około 40 stopni C, czyli jak wsadzisz do niego palec nie będzie ani chłodne, ani gorące.

Zaczyn dokładnie wymieszaj łyżką, tak aby drożdże się rozpuściły i odstaw (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 15 minut, aż urośnie i zacznie bąbelkować.

Najlepszy przepis na ciasto drożdżowe – idealne zarówno do słodkich jak i słonych wypieków
Najlepszy przepis na ciasto drożdżowe – idealne zarówno do słodkich jak i słonych wypieków

Do dużej miski przełóż mąkę, cukier (o ile ma to być słodki wypiek) i sól. Dodaj resztę ciepłego mleka i wyrośnięty zaczyn z drożdży, wbij jedno całe jajko i żółtko z drugiego (jajka powinny mieć temperaturę pokojową). Białko odstaw do posmarowania bułeczek.

Ze składników wyrabiaj ręcznie albo za pomocą miksera z hakiem ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Czynność ta będzie trwała około 5-6 minut, na początku ciasto będzie bardzo klejące, z czasem troszkę mniej, jednak powinno być dość luźne. Pod koniec wlej masło i wyrabiaj, aż całkowicie się wchłonie.

Miskę z wyrobionym ciastem nakryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Latem podczas upałów wystarczy, że zostawisz je w kuchni, zimą najlepiej ustawić je koło grzejnika, lub wstawić do piekarnika nagrzanego do 30 stopni C.

Najlepszy przepis na ciasto drożdżowe – idealne zarówno do słodkich jak i słonych wypieków
Najlepszy przepis na ciasto drożdżowe – idealne zarówno do słodkich jak i słonych wypieków

Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę podsypaną niewielką garścią mąki i ugniataj przez około minutę. Następnie formuj z niego bułki, paszteciki, czy co tam akurat planujesz.

Gotowe wyroby układaj w odstępach na blaszce. Nakryj ją ściereczką i odstaw na około 25 minut, aby lekko podrosły.

Następie posmaruj je roztrzepanym widelcem białkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz w trybie góra-dół przez 20 do 35 minut, w zależności od wielkości wyrobów.

Wskazówki do przygotowania idealnego ciasta drożdżowego, o których nie możesz zapomnieć:

  • na 100 g mąki użyj 10 g świeżych drożdży
  • wszystkie składniki powinny być w tempetaturze pokojowej (oprósz mleka, które ma być jeszcze nieco cieplejsze)
  • uzbrój się w cierpliwość – jeśli ciasto po godzinie jeszcze nie jest wyrośnięte – poczekaj.
Wynik
Kliknij, aby ocenić!
[Liczba ocen: 0 Średnia: 0]

Dodaj komentarz