Ciasto Snikers – przepis na miodownik z kremem i orzechami

Przejdź do przepisu

Są takie ciasta, które od razu robią wrażenie, choć wcale nie trzeba się przy nich narobić, i to właśnie ten domowy Snikers. Pachnie miodem, kajmakiem i prażonymi orzechami, a w środku kryje piękne warstwy kremu budyniowego, które zmiękczają miodowe blaty tak, że dosłownie rozpływają się w ustach. To jest ciasto z tych, które lubią sobie postać przez noc, żeby nabrać charakteru, ale za to następnego dnia nagle znika z blachy kawałek po kawałku, bo każdy tylko „spróbuje” i wraca po więcej. A że wygląda pięknie i równo, to aż człowiek ma ochotę od razu zaparzyć kawę i ukroić sobie porządny kawałek.

Ciasto Snikers
Ciasto Snikers

Dlaczego warto zrobić Snikersa?

Bo to jest ciasto, które zawsze wychodzi, nawet jeśli ktoś nie ma zbyt dużo cierpliwości do warstwowych wypieków. Miodowe blaty robi się szybko, krem jest prosty i gładki, a masa orzechowa na wierzchu po prostu robi robotę – chrupie, pachnie i sprawia, że całe ciasto wygląda jak z dobrej cukierni, ale smakuje znacznie lepiej. Do tego wszystkiego dochodzi kajmak, który łączy wszystko w jedną, miękką całość. Znika błyskawicznie, a jak ktoś lubi ciasta, które dojrzewają – to tutaj będzie w siódmym niebie.

Na jaką okazję sprawdzi się Snikers?

To jest ciasto idealne na święta, na rodzinne spotkania, na imieniny, ale też tak po prostu – do kawy w zwykły dzień. Dobrze znosi przechowywanie, z każdym dniem jest coraz lepsze, a jak pokroisz je w równe kostki, to wygląda naprawdę elegancko. To też świetna opcja, kiedy chcesz zrobić coś efektownego, ale nie masz czasu na torty i przekładanie miliona kremów.


Najczęstsze pytania

Czy blaty muszą być twarde po upieczeniu?
Tak, i to jest normalne. Zmiękną dopiero po przełożeniu kremem i kajmakiem.

Czy mogę użyć innych orzechów?
Możesz, ale włoskie smakują tu zdecydowanie najlepiej i dają ten charakterystyczny „snikersowy” efekt.

Czy ciasto można zrobić wcześniej?
Można, a nawet warto – dzień, dwa wcześniej będzie idealne, bo przejdzie smakami.


Zakończenie

Jeśli spodobał Ci się ten Snikers, to koniecznie zobacz też inne moje ciasta warstwowe – Piernik z kremem budyniowym, Seromakowiec prosty i domowy oraz Wuzetka na dużą blachęi, bo wszystkie są równie proste i bardzo smaczne.

Wynik
Kliknij, aby ocenić!
[Liczba ocen: 0 Średnia: 0]

Dodaj komentarz