Racuchy na maślance bez drożdży – szybkie, puszyste i pachnące jabłkami

Przejdź do przepisu

Racuchy na maślance to taki przepis, który ratuje człowieka, gdy nagle dopada ochota na coś słodkiego, a w domu ani drożdży, ani cierpliwości. Zrobisz je w kilka minut – wystarczy miska, trzepaczka i patelnia. Ciasto jest gęste, miękkie, a po usmażeniu wychodzą z niego cudownie puszyste placuszki z kawałkami jabłek. Idealne na niedzielne śniadanie, wieczorną zachciankę czy do kawy.

Z czym podawać racuchy na maślance?

Racuchy na maślance to taki wynalazek, że smakują dobrze właściwie ze wszystkim. Najprościej – posyp cukrem pudrem i już masz klasykę, której nikt nie podważy. Jak chcesz na bogato, to łyżka śmietany, kleks dżemu albo trochę miodu i czujesz się jak u babci na wakacjach. Dzieciom możesz dać z nutellą, dorosłym z powidłami śliwkowymi – każdy będzie zadowolony.
Latem świetnie smakują z owocami: truskawkami, borówkami, malinami. Zimą można polać je ciepłym sosem waniliowym albo karmelowym – i nagle człowiek zapomina, że za oknem szaro. A jeśli zostanie ci kilka sztuk z poprzedniego dnia (co rzadko się zdarza), wrzuć je na chwilę do piekarnika – znowu będą jak świeże.

A jeśli lubisz połączenie jabłek i maślanego ciasta, koniecznie zobacz też mój przepis na bułeczki maślane pieczone z jabłkami – pachną tak, że sąsiedzi zaczną się zastanawiać, co pichcisz.

ChatGPT powiedział: Racuchy na maślance bez drożdży – szybkie, puszyste i pachnące jabłkami

Racuchy na maślance bez drożdży – szybkie, puszyste i pachnące jabłkami

Maślanka w kuchni – dlaczego warto mieć ją zawsze w lodówce?

Maślanka to taki cichy bohater kuchni, który niby stoi w rogu lodówki i czeka, aż sięgniesz po coś „lepszego”, a potem nagle okazuje się niezastąpiona. Nadaje się do racuchów, naleśników, muffinek, a nawet do panierki do kurczaka – wszystko dzięki temu, że lekko zakwasza ciasto i sprawia, że staje się puszyste i miękkie.
Maślanka potrafi też uratować ciasto, gdy zabraknie mleka – wystarczy dolać jej trochę i dodać odrobinę sody. Poza tym jest lekka, orzeźwiająca i zdrowa. Możesz ją pić samą, używać do koktajli, sosów czy marynat. Halinka zawsze ma w lodówce butelkę maślanki, bo jak ją dopadnie chęć na coś słodkiego, to w piętnaście minut ma gotowe racuchy.

Wynik
Kliknij, aby ocenić!
[Liczba ocen: 0 Średnia: 0]

Dodaj komentarz