Sernik bez sera to taki wypiek, który potrafi naprawdę zaskoczyć. Wygląda jak klasyczny sernik, pachnie jak sernik, a jednak… w środku ani grama twarogu! Zamiast niego używa się gęstego jogurtu naturalnego, który po upieczeniu zamienia się w delikatną, kremową masę. I powiem Ci szczerze – gdyby ktoś nie wiedział, nigdy by się nie domyślił. Ciasto wychodzi mięciutkie, wilgotne, z lekką waniliową nutą, a do tego jest znacznie prostsze do przygotowania niż tradycyjny sernik. Nie trzeba nic mielić, ucierać ani kombinować z serkiem – wystarczy wymieszać składniki i gotowe.

To świetny pomysł, gdy masz ochotę na coś słodkiego, a w lodówce brak twarogu. Ja często robię go właśnie wtedy, kiedy w sklepie nie ma mojego ulubionego sera, a rodzina już dopytuje o ciasto do kawy. I za każdym razem wychodzi znakomicie – równy, bez pęknięć i z piękną, złotą kruszonką na wierzchu. Taki sernik jest też lżejszy od klasycznego, więc z czystym sumieniem można sięgnąć po dokładkę.
Jak zrobić sernik bez sera, żeby nie opadł?
Najważniejsze to nie spieszyć się z chłodzeniem. Jeśli od razu po pieczeniu wystawisz go na blat, masa może gwałtownie opaść. Dlatego najlepiej zostawić ciasto w wyłączonym piekarniku, a po chwili uchylić drzwiczki. Równie ważne są składniki – jogurt i jajka muszą być w temperaturze pokojowej, a białka dobrze ubite. Jeśli dodasz je do masy z wyczuciem, sernik wyjdzie lekki i sprężysty.
Czy można dodać owoce do sernika bez sera?
Oczywiście! Świetnie sprawdzą się brzoskwinie z puszki, ananas lub borówki – owoce dodają lekkości i ładnie kontrastują z kremową masą. Pokrój je w kostkę, odsącz z soku i wmieszaj delikatnie przed wyłożeniem masy na spód. Taki sernik smakuje jak z najlepszej cukierni, a przy tym jest banalnie prosty.
Sernik bez sera na kruchym cieście – przepis

Notatki
Jeśli lubisz, możesz dodać do masy pokrojone w kostkę brzoskwinie z puszki – wtedy sernik nabierze lekkiego, owocowego charakteru.
Przechowuj w lodówce, bo na zimno smakuje jeszcze lepiej – taki chłodny, kremowy i delikatny, że trudno poprzestać na jednym kawałku!
Składniki
- Masa jogurtowa:
- 1200 g jogurtu naturalnego
- ½ szklanki oleju (około 110 ml)
- 3 średnie jajka
- 4 białka
- 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (takie na ½ l mleka każdy)
- szklanka cukru (około 200 g)
- Spód i kruszonka:
- 2½ szklanki mąki pszennej tortowej (około 320 g)
- 150 g masła
- ½ szklanki cukru (około 100 g)
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
- Zacznij od kruchego spodu. Wsyp mąkę do miski, dodaj cukier i proszek do pieczenia, a potem żółtka i zimne masło pokrojone w kostkę. Szybko zagnieć ciasto – ręką albo robotem z hakiem, by nie zdążyło się zbytnio ogrzać. Podziel je na dwie części, mniej więcej w proporcjach 2/3 i 1/3. Większy kawałek zawiń w folię i wstaw na pół godziny do lodówki, a mniejszy do zamrażarki.
- Po schłodzeniu rozwałkuj większą porcję ciasta i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i podpiecz przez około 10 minut, aż lekko się zezłoci. Wyjmij i odstaw, żeby spód trochę przestygł.
- Teraz przygotuj masę jogurtową. Jogurt i jajka powinny być w temperaturze pokojowej – wtedy masa nie zwarzy się podczas mieszania. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z połową cukru na jasną, puszystą masę, a potem, ciągle miksując, dodawaj stopniowo jogurt. Wlej olej cienkim strumieniem i wsyp proszki budyniowe.
- W osobnej misce ubij 4 białka z pozostałym cukrem na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj ją do masy jogurtowej łyżką lub szpatułką – nie miksuj, żeby nie stracić puszystości.
- Masę przełóż na podpieczony spód. Wyjmij z zamrażarki resztę ciasta, zetrzyj je na tarce o grubych oczkach i posyp wierzch.
- Wstaw sernik do piekarnika nagrzanego do 170°C (grzanie góra–dół) i piecz przez około godzinę. Potem wyłącz piekarnik, zostaw ciasto w środku jeszcze na pół godziny, a następnie uchyl drzwiczki i pozwól mu całkowicie wystygnąć.
