Sernik królewski z brzoskwiniami to takie ciasto, które zawsze robi wrażenie – i na stole świątecznym, i w zwykłą niedzielę do kawy. Kremowa, delikatna masa serowa, lekko kwaskowe kawałki brzoskwiń i ciemne kruche ciasto z kakao – no powiedzcie sami, kto by się nie skusił? A co najlepsze, wcale nie trzeba być mistrzem cukiernictwa, żeby wyszedł pyszny.

Jakie owoce można dodać zamiast brzoskwiń?
Brzoskwinie to klasyka, ale spokojnie możecie poeksperymentować z innymi owocami. Świetnie sprawdzą się wiśnie – te lekko kwaskowe, które pięknie przełamują słodycz masy serowej. Bardzo dobrze pasują też gruszki z puszki albo świeże, wcześniej lekko podduszone na patelni z odrobiną cukru i cynamonu. Jeśli macie w spiżarni ananasa w syropie – też możecie go użyć, bo doda sernikowi egzotycznej nuty. A w sezonie świeżych owoców nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wrzucić maliny czy jagody – tylko wtedy najlepiej obtoczyć je lekko w mące ziemniaczanej, żeby nie puściły za dużo soku w czasie pieczenia.
Sernik królewski z brzoskwiniami – przepis

Notatki
-
Taki sernik najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy się dobrze schłodzi i przegryzie w lodówce.
-
Spód można dodatkowo wysypać kaszą manną (2 łyżki), wtedy mamy pewność, że nie zrobi się wilgotny od sera.
Składniki
- Ciasto kakaowe:
- 2,5 szklanki mąki pszennej (ok. 400 g)
- 200 g masła lub margaryny
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru (ok. 140 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 1 łyżka gęstej śmietany
- Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka (dobrego, gęstego)
- 5 jajek (M)
- 3/4 szklanki cukru (ok. 140 g)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g)
- 100 g masła (rozpuszczonego, ostudzonego)
- puszka brzoskwiń w syropie (ok. 800 g)
Sposób przygotowania
- Na początek bierzemy się za ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Dorzucamy pokrojone w kostkę zimne masło i siekamy nożem, aż powstaną takie okruszki. Wbijamy żółtka, dodajemy łyżkę śmietany i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części – jedną wkładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, a drugą zawijamy w folię i wrzucamy do zamrażarki.
- Teraz masa serowa. Twaróg mieszamy z cukrami, budyniem i jajkami. Na koniec wlewamy rozpuszczone masło i wszystko miksujemy tylko do połączenia składników – nie za długo, żeby nie napowietrzyć masy.
- Na przygotowany spód wykładamy ser, a na nim układamy odsączone i pokrojone w kawałki brzoskwinie. Na wierzch ścieramy na tarce drugą część zamrożonego ciasta.
- Sernik pieczemy w 180°C (góra-dół, bez termoobiegu) przez około 60 minut. Po upieczeniu zostawiamy go w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, żeby sobie spokojnie ostygł – wtedy nie opadnie i ładnie się „ułoży”.