Sernik królewski z brzoskwiniami – sprawdzony przepis

Przejdź do przepisu

Sernik królewski z brzoskwiniami to takie ciasto, które zawsze robi wrażenie – i na stole świątecznym, i w zwykłą niedzielę do kawy. Kremowa, delikatna masa serowa, lekko kwaskowe kawałki brzoskwiń i ciemne kruche ciasto z kakao – no powiedzcie sami, kto by się nie skusił? A co najlepsze, wcale nie trzeba być mistrzem cukiernictwa, żeby wyszedł pyszny.

Sernik królewski z brzoskwiniami
Sernik królewski z brzoskwiniami

Jakie owoce można dodać zamiast brzoskwiń?

Brzoskwinie to klasyka, ale spokojnie możecie poeksperymentować z innymi owocami. Świetnie sprawdzą się wiśnie – te lekko kwaskowe, które pięknie przełamują słodycz masy serowej. Bardzo dobrze pasują też gruszki z puszki albo świeże, wcześniej lekko podduszone na patelni z odrobiną cukru i cynamonu. Jeśli macie w spiżarni ananasa w syropie – też możecie go użyć, bo doda sernikowi egzotycznej nuty. A w sezonie świeżych owoców nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wrzucić maliny czy jagody – tylko wtedy najlepiej obtoczyć je lekko w mące ziemniaczanej, żeby nie puściły za dużo soku w czasie pieczenia.

Wynik
Kliknij, aby ocenić!
[Liczba ocen: 0 Średnia: 0]

Dodaj komentarz