Murzynek na kefirze to jedno z tych ciast, które zawsze się udają. Nie trzeba tu miksera ani żadnych cudów, bo wystarczy zwykła łyżka i chwila mieszania. Wychodzi miękki, wilgotny i puszysty, taki w sam raz do kubka kawy albo szklanki mleka. Jak ktoś ma ochotę, można go posypać cukrem pudrem czy polać polewą czekoladową, ale prawdę mówiąc – i bez tego znika w okamgnieniu. U mnie tak szybko poszedł, że na zdjęciu zostały tylko ostatnie kawałki.
Jakiego dżemu użyć do murzynka, żeby smakował najlepiej
A jeśli chodzi o dżem, to najlepiej sprawdzają się takie z lekką kwaskowatością – śliwkowy, porzeczkowy czy agrestowy. Dzięki nim murzynek nie jest przesłodzony i ma ciekawszy smak. Jak ktoś woli łagodniej, może sięgnąć po wiśniowy albo malinowy, ale ja zawsze wybieram porzeczkowy, bo pięknie podkreśla smak kakao.

Jak przechowywać murzynka na kefirze, żeby długo był świeży
Żeby murzynek długo był świeży, najlepiej zawinąć go w ściereczkę albo schować do zamykanego pojemnika. Tak spokojnie postoi dwa, trzy dni i nadal będzie mięciutki. Jeśli zostanie na dłużej, warto przełożyć go do lodówki, a przed podaniem lekko podgrzać – wtedy smakuje, jakby dopiero co wyszedł z piekarnika.
Murzynek na kefirze – przepis

Składniki
- 600 g kefiru
- 500 g mąki pszennej typ 450 lub 500
- 180 g cukru (niecała szklanka)
- 200 ml oleju
- 3 łyżki kakao
- 3 jajka rozmiar L
- 3 łyżki dżemu (najlepiej śliwkowego albo porzeczkowego)
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
- Kefir i jajka wyjmij wcześniej z lodówki – niech się ogrzeją, bo wtedy nie zrobi się zakalec.
- Do miski przesiej mąkę razem z kakao, dodaj proszek do pieczenia i sodę, wymieszaj łyżką. W drugiej misce wymieszaj kefir, cukier, jajka, olej i dżem. Nic nie musisz ubijać – wystarczy porządnie roztrzepać rózgą kuchenną. Do mokrych składników wsyp stopniowo suche i mieszaj, aż powstanie gładkie, lekko gęste ciasto.
- Przełóż ciasto do blaszki 25×35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra–dół, bez termoobiegu). Piecz około 40–45 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw ciasto do wystudzenia.