Murzynek na kefirze – przygotujesz w 10 minut bez miksera

Przejdź do przepisu

Murzynek na kefirze to jedno z tych ciast, które zawsze się udają. Nie trzeba tu miksera ani żadnych cudów, bo wystarczy zwykła łyżka i chwila mieszania. Wychodzi miękki, wilgotny i puszysty, taki w sam raz do kubka kawy albo szklanki mleka. Jak ktoś ma ochotę, można go posypać cukrem pudrem czy polać polewą czekoladową, ale prawdę mówiąc – i bez tego znika w okamgnieniu. U mnie tak szybko poszedł, że na zdjęciu zostały tylko ostatnie kawałki.

Jakiego dżemu użyć do murzynka, żeby smakował najlepiej

A jeśli chodzi o dżem, to najlepiej sprawdzają się takie z lekką kwaskowatością – śliwkowy, porzeczkowy czy agrestowy. Dzięki nim murzynek nie jest przesłodzony i ma ciekawszy smak. Jak ktoś woli łagodniej, może sięgnąć po wiśniowy albo malinowy, ale ja zawsze wybieram porzeczkowy, bo pięknie podkreśla smak kakao.

Murzynek na kefirze – puszyste ciasto kakaowe na dużej blaszce
Murzynek na kefirze – puszyste ciasto kakaowe na dużej blaszce

Jak przechowywać murzynka na kefirze, żeby długo był świeży

Żeby murzynek długo był świeży, najlepiej zawinąć go w ściereczkę albo schować do zamykanego pojemnika. Tak spokojnie postoi dwa, trzy dni i nadal będzie mięciutki. Jeśli zostanie na dłużej, warto przełożyć go do lodówki, a przed podaniem lekko podgrzać – wtedy smakuje, jakby dopiero co wyszedł z piekarnika.

Wynik
Kliknij, aby ocenić!
[Liczba ocen: 0 Średnia: 0]

Dodaj komentarz