Uniwersalna surówka z kiszonym ogórkiem jest szybka, prosta i niezwykle smaczna. Połączenie chrupiących warzyw, słodko-kwaśnego jabłka i wyrazistego smaku kiszonych ogórków idealnie uzupełni każde danie. Pysznie komponuje się z tłustszymi daniami mięsnymi, ale świetnie sprawdzi się także obok ryb czy potraw wegetariańskich.
To danie nie tylko smakuje, ale i dostarcza wielu wartości odżywczych. Kiszone ogórki to doskonałe źródło probiotyków, które wspomagają pracę układu pokarmowego. Marchew to bogactwo witamin A i C, a jabłko dostarcza błonnika i przeciwutleniaczy. Olej tłoczony na zimno wzbogaca surówkę o zdrowe tłuszcze, które wspierają funkcjonowanie organizmu.
Do czego podać surówkę z kiszonym ogórkiem?
Możesz podać ją jako dodatek do:
Mięsa: Surówka idealnie komponuje się z kotletami schabowymi, mielonymi, kurczakiem (np. grillowanym lub smażonym) albo nawet z pieczoną wołowiną.
Ryby: Doskonale pasuje do smażonej lub pieczonej ryby, zwłaszcza białych ryb jak dorsz czy mintaj.
Ziemniaków: Jeżeli robisz ziemniaki w jakiejkolwiek postaci – np. gotowane, pieczone, albo frytki – surówka świetnie je uzupełni.
Burgerów: Może być świetnym dodatkiem do burgerów, jako lekka alternatywa dla klasycznych sałat.
Kotletów wegetariańskich: Jeśli preferujesz dania roślinne, surówka będzie pysznym akcentem do kotletów z soczewicy czy falafeli.
Uniwersalna surówka z kiszonym ogórkiem – przepis
Uwagi
Do surówki możesz dodać inne ulubione warzywa, takie jak kukurydza, groszek, czy rzodkiewka.
Składniki
- 400 g ogórków kiszonych
- 1 średniej wielkości marchew
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula (np. cukrowa/biała)
- 1 małe jabłko
- sok z połówki cytryny
- 3 łyżki ulubionego oleju tłoczonego na zimno (np. arachidowy)
- szczypta soli i pieprzu
Instrukcje
- Ogórki przekrój wzdłuż na pół, następnie pokrój w cienkie plasterki. Paprykę pokrój w małe paski, cebulę w kostkę.
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Jabłko również obierz, przekrój na ćwiartki, wytnij gniazdo nasienne i zetrzyj na tarce. Jabłko wymieszaj z sokiem z cytryny.
- Wszystkie składniki przełóż do jednej miski. Wlej olej i dodaj przyprawy. Całość wymieszaj dokładnie. Surówkę odłóż na godzinę do lodówki.